Névadónk

KAESZ GYULA (1897-1967)

Munkássága:

Kaesz Gyula (ejtsd: Kész) 1919-től 1952-ig az Iparművészeti Főiskola tanáraként, majd 1952-58 között az főiskola igazgatójaként működött. Építészeti, lakásberendező és bútortervező gyakorlatot folytatott. Emlékezetes munkái: Kassai Kereskedelmi Bank, a Nemzeti Takarékpénztár épületei, Flóris cukrászda, valamint családi lakóházak, üzlet- és lakásberendezés tervek. Részt vett 1937-ben a párizsi világkiállítás, és 1947-ben a közlekedési kiállítás terveinek elkészítésében. 1935-38 között szerkesztette A Bútor c. szakfolyóiratot, valamint részt vett az Új Építészet c. folyóirat szerkesztésében. 1948-1952 között az első állami tervező iroda (MATI) belsőépítész osztályának vezetője volt. Munkássága és személyisége nagy hatással volt kora magyar belsőépítészetének fejlődésére.

Munkái:

Flóris cukrászda

"1932-ben a kritika Budapest legkorszerűbb vendégmarasztaló helyeként értékeli ...
Téglalap formájú alaprajz, végig faburkolat egészen a mennyezetig. Szürke velour padló, a jobb oldalon az ablakok alatt végig futó téglavörös színű pamlagok, rejtett világítás. Az ablakon nyomott vászonfüggony, kék alapon stilizált virágok... A faburkolat színe dióbarna, s Gádor István kerámiái nyertek itt lehelyezést. Élmény volt az enterieurt látni..."

Takarékpénztár

1939-1943 között több bank építésére, átépítésére kapott megbízást: a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank kassai kirendeltsége, a Nemzeti Takarékpénztár épülettömbje, a debreceni Alföldi Bank és bérháztömbje, a Szarvasi Takarékpénztár és bérlakásai.
Kaesz Gyula irodája fantasztikus tervezési, szervezési és építési tempóban készítette el ezeket a terveket ezekben a nehéz, háborús időkben.

Hihetetlen alkotói önfegyelem és alkotói önmegtartóztatás, minden apró részletre kiterjedő gondosság, esztétikai tapintat jellemezte. Terveivel, racionális modernségével egyéni utat járt.

Típusbútor

1948-49 elérhető közelségbe került a magyar ipar korszerűsítése, a nagy sorozatokban készülő, olcsó és esztétikus tömegtermékek megvalósításának gondolata. Kaesz Gyula megszervezte és megrendezte a budapesti Nemzetközi Vásár korszakos jelentőségű kiállítását a "Típusbútor Kiállítás"-t.

"Az a jó típustárgy, amely a legtöbb ember azonos szükségletét hatékonyan szolgálja, s előnyösen csak nagyipari sorozatgyártással, gépi úton jön létre. Új típusú mérnöki és művészi tulajdonságokat egyesítő szakemberre van szükség" - írja Kaesz Gyula 1949-ben az Új Építészet 1. számában.

Szakíró:
Célja olyan szakemberek nevelése, akik a társadalom széles rétegei számára készülő nagyipari gyártású termékek tervezésével teremtenek emberhez méltó környezetet, s hogy ezeket a nyilvánossággal is megismertesse "A bútor" címmel szaklapot indít Kozma Lajos támogatásával.

1962-ben jelenik meg régi dédelgetett gondolata az "Ismerjük meg a bútorstílusokat" című könyve, mely az egyes korok bútorzatát kiváló stílustörténeti tudással dolgozta fel, és élményszerűen magyarázza létrejöttük fejlődését. Máig ez az egyetlen stílustörténeti kötet egész európában.

Díjak - kitüntetések:

  • 1933-ban a milánói Triennálén az Olasz korona rend lovagkeresztjével tüntették ki.
  • 1936 milánói Triennálé levezetéséért Grand Premio d'Orone kitüntetésben részesült.
  • 1948 alkotói és szakirodalmi tevékenységéért a Magyar Népköztársaság Érdemérem aranyfokozata.
  • 1948 Magyar Munka Érdemérem bronz fokozata és a Köztársasági Elnök elismerő oklevele.
  • 1953 a Felsőoktatás Kiváló Dolgozója.
  • 1954-ben Magyar Munka Érdemrend aranyfokozata.
  • 1956 Kossuth díj.
  • 1965 Érdemes Művész címet kapott.

Elhunyt Budapesten 1967. május 12.-én.

Kaesz Gyula hagyatéka: 1200 db fotó, eredeti tervlap és 300 kötet írásos anyag a Magyar Építészeti Nagymúzeum birtokában van.
Kaesz Gyula és felesége Kaeszné Lukáts Kató hamvai a Farkasréti temető 60/4-es parcellájában nyugszanak. 

Térkép

Facebook